Med udgangspunkt i den markante cand. phil. Peder Lorenzens biografi udfoldes Sorø Akademis betydning for de naturhistoriske fags udvikling i Danmark fra Akademiets tiltagende interesse for denne undervisning i Newtons æraen i 1700 tallet til naturvidenskaberne fik en selvstændig rolle uafhængigt af alt andet end empirisk holdbar forskning. Det førte omkring 1850 til et stærkt øget fokus på disse fagområder i de lærde skoler(gymnasieskolerne), herunder Sorø Akademi, der med Carsten Hauch, Japetus Stenstrup og Frederik Johnstrup havde haft prominente personligheder og forskere som lærerkræfter.
Da Akademiet var blevet nedlagt i 1848 og skolen skulle fortsætte var der behov for en lærer i naturhistorie med undervisningserfaring og uddannelse som konservator til også at varetage stillingen som ansvarlig for de naturhistoriske samlinger. Denne uddannelse havde Peder Lorenzen, som i sine tredive år på skolen varetog begge hverv med stor enthusiasme. I de første femten år var Fr. Johnstrup også lærer på skolen men blev derefter professor i geologi ved Københavns Universitet, hvor Lorenzens søn som cand. polyt. i kemi fandt ansættelse og inden sin alt for tidlige død udførte meget værdifuld kemisk mineralogisk forskning af især grønlandske mineraler.
I 1901 blev der på Sorø Akademi bygget en selvstændig bygning til naturvidenskabelig undervisning og til samlingerne og i 2009 indviedes det såkaldte Science Center til undervisning i moderne fysik og kemi og relaterede videnskaber.
Bogen er rigt illustreret med protrætter og billeder fra Akademiets bygningsmasse.
Bogens omslag viser Hilkers dekorationer af Stengangens mursøjler på baggrund af den dybtgule dodenkop vægfarve
Vejledende udsalgspris 150 kr.